Madármentés

Bechtold István ornitológus 1980-ban kezdett foglalkozni sérült ragadozó madarak mentésével és visszavadításával Kőszegen. Az ő példáját követve hozta létre az állami természetvédelem a Chernel-kertben működő madárvédelmi mentőközpontot.

A központban vadon élő, sérült vagy elárvult madarakat fogadunk Vas megye területéről. Madarainkat jó szándékú állampolgárok és természetvédelmi szakemberek juttatják el hozzánk. A mentőközpontba leggyakrabban bekerülő madárfajok az egerészölyv, a vörös vércse, az erdei fülesbagoly, a macskabagoly és a fehér gólya.  A sérülések oka legtöbbször az áramütés, a járművel történő ütközés és a fészekből való kiesés. Az ide kerülők számára ideiglenes vagy állandó elhelyezést biztosítunk attól függően, hogy gyógyuló vagy maradandó sérüléssel rendelkeznek. A gyógyult madarakat és az elárvult fiókákat ún. repatriációs eljárás során juttatjuk vissza a természetbe. Ez azt jelenti, hogy a madarat fajától, korától függő, változatos módszerekkel készítjük fel az önálló, szabad életre, majd egyedi megjelölést (gyűrűzést) követően szabadon engedjük.

1994 óta 140 madárfaj több mint 5000 példánya fordult meg nálunk, többségüket sikeresen szabadon engedtük. Később ezek közül néhányat távoli helyeken is megfigyeltek. Három gólyánk együtt repült egészen Máltáig (légvonalban 1.289 km). Egy vörös vércsénk Albániában (612 km) került kézre. Egy gólyánkat négy, egy karvalyt csaknem három évvel a szabadon engedése után figyeltek meg újra. Mindez azt bizonyítja, hogy elengedett madaraink képesek helytállni a természetben, munkánk nem hiábavaló.

Az alábbi térképen az országhatáron belüli és kívüli megfigyelési helyszíneket jelöltük.

A maradandó sérülést szenvedett madarak számára a mentőközpontban biztosítunk életlehetőséget. Lakóink száma jórészt százötven körül alakul. Közülük a fehér gólyák, uhuk, gyöngybaglyok és a vörös vércsék a lakóhelyükül szolgáló röpdékben évről-évre párba állnak és fiókákat nevelnek. Számuk az évek során meghaladta a kétszázat. A fiókák, egészségesek lévén szintén visszakerülnek a természetbe, a vadon élő állományok fennmaradását segítik.

Kérjük, hogy amennyiben madarat szeretne hozni mentőközpontunkba, indulás előtt egyeztessen ügyeletes kollégánkkal a következő telefonszámon: 30/218-4942!

A Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont fő támogatója a SCHOTT Hungary Kft.

 

Letölthető:

Éves tájékozató 2020

Éves tájékoztató 2019

Éves tájékoztató 2018

Éves tájékoztató 2017

Infografika 2020

Infografika 2019

Infografika 2018

Infografika 2017

Infografika 2016

Infografika 2015

Infografika 2014


Tetszett az oldal? Oszd meg Facebookon!